Alapkő készítés - Alapkő letétel - Sírköves Budapest

Alapkő készítés, Alapkő letétel, Felíratok készítése. Kő felületekre többféle módon készülhet felirat, vésés, egyéb vésés, faragás, festés, homokfúvás...

 

Alapkő készítés - Alapkő letétel - Felirat Készítés - Sírköves Budapest

Az alapkő (vagy alapító dokumentum) szertartásos, elhelyezése olyan ma is élő hagyomány, amelyet a kora ókori Mezopotámiában a sumerek kezdtek el az építkezéseknél alkalmazni. Az új épületek – elsősorban a templomok, paloták és egyéb szakrális építmények esetén – az építkezés megkezdése előtt egy szertartás keretében alapkövet helyeztek el. Az „alapkő” általában agyagból készült és feliratok borították. A feliratok kezdetben fogadalmi felajánlásokra vonatkoztak az építkezés sikeres befejezése esetére és azt, hogy kinek szentelték az építményt. Később a tematika kibővült mágikus formulákkal, amelyek az épület védelmét voltak hivatva ellátni, illetve az épületet építtető prominens személy személyes érdemei kerültek felsorolásra.

Mára már ez a hagyományt a szertartásosság helyet, inkább az ünnepélyesség váltotta fel, de jelentése hasonló az ősi szellemiséggel, így nevezetesebb középület, nagyobb szabású építkezéseknél az épület alapfalában, alapjában üreges kő kerül elhelyezésre, amely rendszerint magába foglalja az építés főbb körülményeit tartalmazó iratot: terveket, építtetőket, kivitelezőket...

Az alapkő készítését évek óta dolgozó, profi kőfaragó mester végzi. A régi hagyományos kőfaragás és mai modern technikák ötvözésével

 • hagyományos módon azaz kézi véséssel
 • modern technikával azaz marógéppel
 • homokfúvással
 • gravírozással
 • fém (bronz) betűk felszerelésével
 • festéssel

Mára a homokfújt betűk a leginkább elterjedt módja a felírat készítésének. Számítógépes program segítségével öntapadós fóliára megszerkesztjük a kívánt szöveget, melyet plotter segítségével kivágunk és a kőre ragasztjuk, majd a fölösleges részeket eltávolítjuk. Ezután a homok a kemény gránit felületet kimélyíti, még a fóliáról visszapattan.

A különböző technikával készített betűk maradhatnak festetlenül, különböző színre festve, vagy aranyozva. A sötétebb színű köveknél lehet választani a festés nélküli felületet, mert anélkül is jól látszik a felirat. A fényes és matt felület között elég nagy a kontraszt. Előnye, hogy nem kell festeni, így valamivel olcsóbb. Később nem kell újra festeni, ha kikopna a festék. Hátránya, hogy vizesen nem nagyon látszik. A világosabb és a homokszórt betűknél ajánlott a festés vagy aranyozás, mert a fényes és matt felületek között kevés a kontraszt. A festést speciális betűfestéshez kifejlesztet festékkel, vagy 23 karátos aranyfüst lemezzel készítjük.

Gravírozással is készülhet betű, de inkább fényképek, ornamentikák készítésénél alkalmazzuk, leginkább csak fekete és sötétszürke gránitoknál, mivel világos színű köveken nem látszik.

Bronz betűk széles választéka áll rendelkezésére, melyet termékkatalógusunkból választhat. A bronz betűk hátsó oldala csapos kialakítású. Fúró sablon segítségével kiszerkesztjük a szöveget, majd furatukat készítünk 8 - 10 mm mélységben. Ezután a betűket speciális epoxy ragasztóval rögzítjük, mely nagyon erős rögzítést tesz lehetővé.

Az alapkő letételekor az elsődleges a megrendelői szempontok figyelembe vétele. Kollégáink rendelkeznek zárt a munka elvégzéséhez és az ünnepélyes alkalomhoz illő megfelelő munkaruházattal. Kollégáink nem fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak, az esetlegesen keletkezett hulladékot minden esetben összeszedik és elszállítják. A megrendelőre szégyent nem hozunk.

 

Vállaljuk:

 • Alapkő készítését
 • Alapkő helyének kialakítását, kiépítését
 • Alapkő letételéhez szükséges anyagok beszerzését
 • Alapkő letételének technikai segítését
 • Alapkő letételét
 • Egyéb kő termékek készítését, feliratozását
 

Miért válasszon minket?

...azért, mert:

 • Több éves szakmai tapasztalat
 • Minőségi anyagokkal dolgozunk
 • Kollégáink rendelkeznek megfelelő alkalomhoz illő egyenruhával
 • Kollégáink nem fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak
 • Megfizethető árakkal várjuk megrendelését
 

Figyelem! Értesítjük látogatóinkat, hogy oldalainkon esetlegesen, vallási vagy hitbeli meggyőződést sértő, vagy más módon a nyugalom megzavarására alkalmas képi vagy hanghatások előfordulhatnak.